By - admin

Uber tror fortfarande på självkörande bilar

Alla har väl vid det här laget hört om den olycka som skedde i USA för ett tag sen, där en person omkom i en krock med en självkörande bil. Det var när Uber, det populära företaget för alla som någon gång behövt ta sig hem från festen eller planet men inte har råd med en taxi, körde en av sina tester på de nya bilarna, som olyckan var framme. Sedan dess har debatten om dessa bilar blossat upp till en helt ny nivå, det har varit mycket prat om det faktum att personen som dödades gick ut på gatan oväntat, vilket inte är helt ovanligt i till exempel en storstad, där myllret av människor kanske inte alltid kan registreras av en maskinell förare på samma sätt som en mänsklig.

Trots dödsolyckan har VD:n för Uber, Dara Khosrowshahi, nu gått ut och lagt sitt fulla förtroende bakom utvecklingen med självkörande bilar. Han menar att detta är ett viktigt led i att få bort nödvändigheten i att ha mänskliga förare i trafiken, och påpekar samtidigt att det kommer bli bra mycket säkrare i framtiden att åka med, och möta, dessa bilar i trafiken. Det rapporteras samtidigt att företaget samarbetar bland annat med FBI i utredningen om olyckan, och att de har kommit överens med de närstående till den omkomne om en pengasumma för skadeståndet.

En sak som kommer samtidigt som den här skandalen fortsätter är nyheten att Uber planerar en uppdatering till sin tjänst, i framtiden ska man kunna koppla ihop sina Uber-resor med kollektivtrafiken, vilket innebär att man till exempel kan tajma när man behöver beställa en bil för att hinna med ett tåg eller buss. Frågan är hur precis den här uträkningen kan vara, eftersom det inte är helt ovanligt att bilen inte kommer på minuten när den är utlovad. Företaget har dessutom just köpt upp ett företag som erbjuder hyrcyklar i flera olika städer, Jump, troligtvis ett försök att fånga upp lite positiv press för företaget och också ytterligare pusha det miljötänk som Uber på senaste tiden har velat visa sig på framkant med. Hur mycket den investeringen har betalat för sig återstår att se.

I och med olyckan är det många företag som nu har tagit ett steg tillbaka från de självkörande fordonen, även om viljan inom branschen är stark för att få fram bättre bilar som kommer att kunna sköta sig själv. Här i Sverige fortsätter försöken med bussar som körs utan förare, vilka just nu kan användas i Stockholm. Här har det än så länge inte varit några problem i trafiken, men frågan är hur stor debatten kring idén kommer att bli när det till slut kommer en olycka. Det är ingen hemlighet att det inträffar olyckor i trafiken varje dag, men när det är kopplat till en uppdatering inom IT kan det ofta späs på rejält när det kommer till att kräva konsekvenser och förändringar efter att något olyckligt har inträffat.

En annan aspekt att fundera på är hur länge det här kommer vara en snackis. Det har redan gått lite över en månad sedan olyckan med Uber-bilen i Arizona inträffade, och det har inte varit många timmar under den månaden som man har kunnat undgå att läsa om följderna av olyckan. Hur mycket ska det gås igenom innan Uber kan återgå till sina tester? Vill vi ens att de ska fortsätta? Och hur många olyckor skulle det krävas innan företaget eventuellt skullle dra tillbaka sin nylansering helt? Just nu verkar det inte som att Uber har några planer på att backa, de är envisa i sin strävan att få bort sina förare – och därmed såklart minska sina kostnader för sina tjänster. Frågan är bara hur långt de är redo att gå för sina tekniska innovationer.