By - admin

Google algoritmerna hjälper till med dina sökningar

Google algoritmerna är något som de flesta av oss har hört talas om. Jätten lanserar nya algoritmer i princip varje år då tanken bakom dessa är att underlätta våra sökningar på nätet. Gillar du betting och sport så är det väldigt enkelt att hitta rätt bolag att satsa på genom Google. Du skriver in ett namn på spelbolag i sökfältet och flera resultat kommer upp. Till exempel, försök att skriva in Sportpesa så kommer bettingssajten att komma upp som första förslag. Sökningen är slut och du kan lugnt satsa och ha roligt online.

Google lanserar nya algoritmer flera gånger om året. Dessa kan påverka flera och olika saker både för dig som söker och för aktörerna vars webbsidor, bloggar och information finns uppladdad på nätet. De stora ändringarna kallas av Google för ”core changes” eller viktiga uppdateringar och dessa får alla användare information om innan själva ändringen träder i kraft.

Under 2019 gjorde Google över 20 olika sådana uppdateringar. Under 2020 väntas det nästan lika många. Den nyaste uppdateringen kommer att ske i slutet av januari. Den kommer att ändra på antalet gånger en webbsida visas under en sökning. Med andra ord söker du efter bra sportbetting kommer ett spelbolags URL visas endast en gång bland de första 10 förslagen. Skriver du in samma sökord en gång till kommer Google att visa andra URL.

Vad är en Google algoritm?

För att förstå betydelsen av Googles algoritm måste man först och främst veta vad begreppet betyder. Webben är full av information vilket gör det svårt att hitta rätt utan någon hjälp. Googles rankningssystem är gjort för att göra just det – att hjälpa dig hitta rätt bland miljontals olika webbsidor i deras sökindex. Endast de mest relevanta och användbara resultaten visas upp, och dessa anpassas efter dina sökord.

Vad består dessa rankningssystem av? Av olika algoritmer, eller närmare bestämt av en serie algoritmer. Idén är att du som sökare ska få den mest praktiska och användbara informationen. Sökalgoritmerna tittar på och anpassar flera olika faktorer innan resultatet dyker upp på skärmen. Algoritmerna jämför sajternas relevans och användbarhet mot dina sökord. De senaste åren rankas även källornas expertis där svartlistade sajter och namn tas bort på direkten.  

Det läggs vikt på olika faktorer beroende på sökfrågan. De är flera tusentals experter som bidrar till att Googles sökalgoritmer uppfyller sina mål och strikta riktlinjer. Kvalitetsgranskarna definierar, undersöker och följer upp algoritmerna genom realtidstester och andra typer av verktyg.

Tanken bakom hela processen är att intyga att algoritmerna fungerar väl men även att behålla dess höga kvalité i resultatökningarna världen runt. Processen är svår, krävande och intensiv.

Vad kan en algoritmen användas till?

Visserligen är jätten Google ett namn som oftast förknippas med just algoritmer och dess betydelse är nästintill störst i den digitala industrin. Men en algoritm behöver inte tillhöra Google och den kan användas för andra saker än sökningar på Google.

Här finns det några väldigt bra exempel där algoritmernas smarta sida hjälper människor på ett sätt som inget annat kan:

–          Kollektivtrafik- i Japan håller tunnelbanan sina tider med en precision på 99,9 %

–          Nättjänster av olika slag – ett exempel som i princip alla tycker om är jätten Netflix vars streamingtjänster är väldigt populära. Detsamma gäller även affären Amazon och taxitjänsten Uber.  

–          Aktivitetsarmband, där styr algoritmerna din hälsa på ett nytt sätt. Du får information om kaloriförbrukning, förbränning och sömnbehov

–          Spisar med förinställda program – programmen för bak eller annan typ av matlagning räknas ut av algoritmer.

–          Alla former av appar – från en beräkning av kvinnornas menstruationscykel till olika former av budget appar för familjen