By - admin

Midsummers solcellstak, där design möter funktion

Solceller blir allt populärare och det är knappast konstigt. Så länge solen väljer att skina så är solenergin en evig källa till energi och dessutom så är det miljövänligt. För det går inte att komma ifrån att miljöfrågor är några av de hetaste frågorna idag. Därför är det lite extra spännande att hålla ögonen öppna på vad som händer kring solceller. Nu är nämligen den första installationen av Bender och Midsummers solpaneler i större skala klart. Projektet som stod klart nyligen gäller ett kedjehus i Järfälla utanför Stockholm. Det går inte ens att se att finns några solceller på taket. Midsummers solcellstak är näst intill osynliga. Så vad sägs om solpaneler som inte syns utan bara ger el? Snyggt, stilrent och miljövänligt. 

Midsummer, ingen nykomling på marknaden

Midsummer är inte någon nykomling på marknaden direkt utan är bland de världsledande företagen inom solenergi. Själva företaget startades upp redan år 2004, men började den 5 april 2019 erbjuda plåttaket som är energiproducerande vid namn ”Midsummer solar roofs”. Då började Midsummer även sälja sina solpaneler direkt till slutmarknaden. Tidigare hade Midsummer som kärnverksamhet att tillverka produktionsutrustning. Midsummer är börsnoterat på Nasdaq och har ett marknadsvärde på runt 712 Mkr. Midsummer är inte ett litet företag och har i många år varit främst aktiva på den amerikanska marknaden. Slår Midsummer solar roofs väl ut på marknaden lär Midsummer ha rejäl potential att bli ännu större än vad de redan är.

Vad skiljer Midsummers solcellstak från traditionella solceller?

Den äldsta typen av solceller är de som består av tunna skivor enkristallskiselblock. Det är fortfarande den vanligaste formen av solceller. Midsummer arbetar istället med tunnfilmsceller, eller mer specifikt CIGS-solceller. Tunnfilmssolceller är mycket flexibla. De solceller Midsummer tar fram är så tunna som 2 mm tjocka vilket gör att de är i princip osynliga. Solcellerna är också mycket flexibla vilket gör att de kan integreras i falsat plåttak. En av anledningarna till att tunnfilmssolceller blir populärare är att de inte påverkar byggnaden estetiskt såsom traditionella solcellsanläggningar gör. Midsummer solar roofs handlar till stor del om minimalism och att möta marknadens efterfrågan på solceller som inte påverkar huset utseende. 

Hur är det med miljön och verkningsgraden med Midsummer?

Midsummer utvecklar sina CIGS-solceller på så vis att de är mer miljövänliga än en annan variant av Cd-Te som innehåller bland annat mer kadmium än CIGS. Med det är kanske trots allt främst i själva produktionen av solpanelerna där Midsummer sticker ut. I deras produktion använder de nämligen endast förnybar energi. När det kommer till solceller så är det framför allt själva tillverkningen som oftast påverkar miljön mest. När de väl sitter på plats gör de mycket lite åverkan på miljön. När det kommer till miljön är det såklart viktigt att uttjänta solceller återvinns rätt och lämnas på rätt ställe för detta. Det arbetas hårt kring att öka verkningsgraden på CIGS och forskningsresultat pekar på att det inte är omöjligt att de kan komma att nå runt 23 procent. Idag når Midsummer en verkningsgrad på runt 15,5 procent och ger en effekt på 100W/m2. Det är med andra ord en bit kvar till målet på 23 procent.