By - admin

NetEnt utser Therese Hillman till ny VD

Det har gått lite upp och ner för svenska NetEnt under det senaste året, de har inte riktigt kommit upp i de siffror som de önskat och resultatet har blivit att en hel del personalförändringar har dragits igång. I början på februari var aktien nere i botten, men än så länge har våren 2018 bådat gott för både den ekonomiska aspekten och personalaspekten. Inte ens en Casumo bonus kunde ha hjälpt dem att återhämta sig. Även om bolaget ännu inte har kommit hela vägen tillbaka kan Hillman visa sig vara en del i den uppåtgående trend som NetEnt har haft under de senaste månaderna.

En aktie som var nere men har klättrat igen

Den som hade köpt aktier i NetEnt satte nog kaffet i halsen i februari när det senaste bokslutet presenterades. En vinstvarning i början på året gjorde att aktien störtdök och i februari var den under femtio kronor, vilket är ett långt steg från de 90 kronor som den var värd under 2016. Detta var såklart ett rejält nederlag för bolaget, men sedan dess har det faktiskt gått uppför, och aktien har klättrat än mer efter att nyheten om Therese Hillman presenterades. Det är inte konstigt att en aktie går neråt när en VD sparkas, och NetEnts förhoppning är nu att aktieägarna känner stort förtroende för Hillman och fortsätter hålla aktien vid liv.

Flera åtgärder för att förhindra nya fall

Det krävs såklart en vision av en ny ledare, en plan för att leda företaget tillbaka upp i toppen. NetEnt har länge levt på sina innovativa spel men i och med växande konkurrens och en del interna problem har det inte längre gått att segla på samma medvind. I och med Hillmans anställning gick aktien direkt upp, och hennes plan har gjort att både aktieägare och spelare har fått nyväckt förtroende för NetEnt. Hennes idéer innefattar bland annat en rejäl översyn på företagets kostnader, vilket förhoppningsvis kommer att leda till marginalförbättringar, dessutom vill hon lansera fler spel och binda nya kundkontakter. Inget av det här är egentligen revolutionerande, men om Hillman lyckas genomföra några av dessa åtgärder under året kan NetEnt i alla fall ha tagit tillbaka upp mot 20 % av sitt förlorade aktiekapital.

Det märks redan att marknaden har tagit emot nyheterna väl, flera hedgefonder har gått in som köpare av aktien, och det var dessutom rekommenderat att sparare gick in och köpte upp aktier när den låg på botten tidigare i år – ett säkert tecken på att tilltron finns till att det kommer att komma ett nytt uppsving för företaget.

Tidigare ekonomichef

Att Hillman tagits emot med öppna armar beror inte bara på att hon anses kompetent – hon har sedan tidigare också fått förtroende från företaget, eftersom hon varit CFO sedan januari i 2017. Hon har dessutom varit verkställande VD sedan mars i år, efter att Per Eriksson sparkades från tjänsten. Tidigare var Hillman VD på Gymgrossisten, som är ett välkänt svenskt varumärke som tagit stora marknadsandelar de senaste åren.

Ledningen känner sig säkra på att ha funnit rätt person för jobbet, Fredrik Erbing, som sitter i styrelsen för bolaget, uttrycker sig mycket positivt över Hillmans nya position, och lovordar de planer hon har för NetEnt.