By - admin

Hur fotbollen arbetar med att förbättra domsluten

Fotboll är inte någon modern sport. Eller – fotbollen är världens troligen mest populära och folkkära sport men inte mycket har ändrats sedan starten. Den är modern på vissa sätt! Idag är den snabbare, kanske till viss del hårdare, den är hårt marknadsförd med reklam på alla ställen utom på spelarnas tånaglar – men absolut ingen förknippar den med modern teknologi!

Andra sporter har sedan åratal använt videokameror och sensorer för att kunna döma korrekt och rättvist även i tveksamma fall. Inom fotbollen har vi en huvuddomare som är en bit bort och en skymd linjedomare, så ett dömt eller bortdömt mål är ibland mest tur/otur. Därav upprörda känslor på planen och ivrigt viftande armar och händer, valplikt vädjande blickar eller ilsket morrande rottweilerutbrott. Det har alltid varit en del av fotbollens charm men också väldigt mycket en förbannelse och ett irritationsmoment. Varför inför man helt enkelt inte de hjälpmedel som faktiskt kan ordna rättvisa resultat? Vilka är oddsen på att domare dömer rätt 100% av tiden? Ganska små.

Men icke så längre. Nu kommer teknologin och vinner mark även i fotbollens värld. Jämfört med andra idrotter är man kanske bara vid mittlinjen och det går inte fort utan mest som ett lag som löspassar i väntan på slutsignal. Men den kommer, teknologin.

Fotbollen förtjänar rättvisa resultat

Idag nöjer sig varken fans eller spelare eller ägare längre med tro och tyckande och “ja kanske, ungefär”. Idag vill vi se schysst spel med rättvisa resultat. Slumpen har, och ska fortsätta ha, en stor del i alla typer av idrott. Hur intressant och roligt vore det om alla matcher alltid går exakt som vi förväntar oss? Visst, har du spelat på resultat, eller faktiskt bara vinst-förlust, kanske du vrider dina händer och gråter, men utan slump och osäkerhet inga odds.

 Däremot ska det aldrig någonsin vara så att slumpen ska avgöra ett mål, en straffsituation eller ett rött kort för att domare inte helt kunnat uppfatta situationen – vi kan inte ha 24 domare på planen…Här har ny teknologi sin givna och självklara plats och gör exakt det den ska göra – rättvisa odds och resultat. Här börjar vi tala om GLT och VAR. Faktiskt har vi talat i några år redan, men först på senare tid har tekniken börjat slå igenom på allvar. 

Goal-line technology och Video Assistant Referee gör skillnad på rätt sätt

GLT som på svenska benämns mållinjeteknik, kan bäst beskrivas som en målkamera – kanske.Två system finns. Det ena bygger på att bollen förses med ett mikrochip och att ett magnetfält omger målburen. Det andra handlar om triangulering och höghastighetskameror. Ingendera är avsett att överta domarens jobb utan ska finnas som stöd i tveksamma fall. Och sådana finns som bekant en del! Troligen kommer felbedömningar inte saknas av en enda fotbollsälskare! Kanske får vi i framtiden se färre sådana och vi kommer vänja oss vid att spelet blåses av medan domare kontrollerar tekniken. Såsom vi redan är vana vid i sporter som tennis och ishockey.

VAR, videodomarsystem, betyder inget mer radikalt än att man sätter upp ett antal kameror runt planen som registrerar spelet. Det används vid mål, vid straffar och vid röda kort. Det är enkelt och rättvist. Kameror registrerar match och spel och kan konsulteras efter tveksamma situationer. 

Är bollen inne eller inte? Föregicks målsituationen av ojustheter? Ska situationen faktiskt bedömas som straff? Vid tillfällen då rena ojustheter förekommit på andra ställen än i målområdet kan också VAR-bedömning tillämpas – rött kort, eller bara gult, eller inget alls? 

Fotbollen har väntat länge på teknik som på andra håll varit självklart men nu kommer vår käraste stenålderssport sakta ikapp!