By - admin

Allt om Google I/O 2018

Den årliga konferensen hos Google har nästan precis avslutats, den hölls i år mellan den åttonde och elfte maj. Det var mycket som kom fram som intresserar teknikfantaster, och vi har gjort vårt bästa för att sammanfatta höjdpunkterna för dig. Det handlar både om utvecklingar på programvaror som Google redan har, som till exempel Android, och om nya utvecklingar som kommer att lanseras, som mer avancerad AI teknik. Det faktum att Googles konferens fortfarande drar världens ögon till sig är ett tecken på att teknikgiganten fortfarande är ett av de mest innovativa företagen i världen.

Android P kommer ta mobilerna till ny nivå

Vi börjar med en av huvudnyheterna som bland annat dök upp under VD:n Sundar Pichais keynote tal under konferensen – nämligen den nya versionen av mobilprogramvaran Android. Den nya upplagan kallas för Android P, och kommer vara mer personlig än sina föregångare. Bland annat kommer både ljusstyrka på skärmen och batteritid att personaliseras, mobilen kommer att lagra hur användaren använder sin mobil och därefter optimera dessa inställningar för att passa. Om du till exempel brukar öka på ljuset när du ska läsa en artikel – då kommer Android P automatiskt utföra justeringen till dig.

Dessutom kommer användaren själv att kunna hålla koll på mycket mer statistik rörande mobilanvändningen än tidigare. Till exempel kommer du att kunna gå in och se hur många gånger du har låst upp din telefon, hur lång tid du lägger på dina olika appar, och hur många notiser du har fått från dina olika program. Den fullständiga versionen för uppdateringen kommer att lanseras i höst.

Uppdateringar inom Gmail

Gmail har sedan sin lansering ständigt vuxit och snabbt tagit över mycket av mail-marknaden. Det är inte många som idag inte använder Gmail i någon utsträckning, och genom den nya uppdateringen kommer detta att bli allt enklare, även för de som är motvilliga att alls skriva mejl. Genom en ny feature som kallas “smart compose” kommer gmail att förutse vad du vill skriva i dina mejl – och skriva det åt dig. Det är ungefär som en mer avancerad autocomplete, som säkerligen kommer att hjälpa till med författandet av många affärsmejl i framtiden.

Complex är nästa steg i Googles AI

Det har sedan tidigare funnits en AI att använda genom Googles olika tjänster, framförallt för den som har en Android-telefon, men Complex är den mest avancerade satsningen inom AI som Google någonsin har gjort. Complex har inte fått något lanseringsdatum än, men det står i alla fall klart att programmet kommer att sammanstråla alla de tidigare funktionerna i Googles AI-applikationer. Denna nya AI ska, enligt Google, kunna boka in olika möten för användaren – inklusive genom att göra telefonsamtal till till exempel frisören eller bilmekanikern. Målet är att personen på andra sidan samtalet inte ska märka att det är en maskin man pratar med.

Sammanfattande kan man säga att det mesta från IO konferensen är sådant vi känner igen – och sådant som Google måste kämpa för att behålla. Detta är särskilt tydligt med Complex, som är företagets senaste försök att mäta sig med till exempel Amazons Alexa-system.